Hoe raak ik aan goed steigerhout?

Zoals de naam het al doet vermoeden, wordt steigerhout vooral gebruikt bij steigers. Het is een onmisbaar hulpmiddel in de bouwsector. De planken zijn gemiddeld ruim vijf meter lang, twintig centimeter breed en drie centimeter dik.

Steigerhout is op maat gezaagd vurenhout

Steigerhouten planken zijn bijna altijd op maat gezaagd vurenhout. Vurenhout heeft een lange vezel, is zacht en toch sterk. Onbehandeld en buiten, begint het pas te vergrijzen na gemiddeld zeven maanden. Voor steigerhouten planken écht egaal grijs zijn, zijn we minstens enkele maanden verder.

Nieuw steigerhout moet een lange tijd drogen

Nieuw steigerhout is meestal nog vochtig. Afhankelijk van het gebruik, hou je daar best rekening mee. De droogtijd varieert tussen de zes en achttien weken. Niet of onvoldoende gedroogd steigerhout voor het maken van meubels, kan voor onaangename verrassingen zorgen. Door de hoge vochtigheidsgraad zal het scheef en krom trekken.

Steigerhout is een puur natuurproduct

Steigerhout is een natuurlijk materiaal. Het geeft je interieur of je tuin een ‘levendig’ karakter. Dat betekent ook dat steigerhout onderhevig is aan sterk wisselende temperaturen en aan luchtvochtigheid.

Het behandelen van steigerhout

Steigerhout moet altijd behandeld worden. Vooral voor buitengebruik, maar ook voor binnen. Een beschermlaag in olie, beits of vernis verlengt de levensduur van dit steigerhout aanzienlijk. Vocht is nu eenmaal een van de grootste vijand van hout.

De voordelen van steigerhout

Vergeleken met andere houtsoorten, heeft steigerhout meerdere voordelen. Steigerhout is:

  • Makkelijk bewerkbaar.
  • Praktisch in gebruik: vooral in gezinnen met kinderen en- of huisdieren.
  • Onderhoudsvriendelijk: vlekken in steigerhouten meubels schuur je gewoon weg en ze zijn weer als nieuw.
  • Makkelijk op maat te maken.
  • Milieuvriendelijk: na gebruik op de bouwwerf heeft steigerhout nog een leven, bijvoorbeeld als meubels voor binnen en buiten.
  • Tijdloos: naarmate het ouder wordt, krijgt steigerhout meer karakter. Het is zoals met de wijn: het wordt beter (mooier) met de jaren. Steigerhout combineren we dikwijls met stijlvolle en strakke stalen frames. Steigerhouten meubels zijn relatief goedkoop en stralen toch een bepaalde klasse uit.
  • Goedkoop: in verhouding met andere houtsoorten, is steigerhout écht goedkoop. Je kunt het zelfs vaak gratis krijgen.

Steigermateriaal aanschaffen

Wil je steigermateriaal kopen? Dat kan makkelijk online. Op bouwwerven krijg je gebruikt steigerhout vaak gratis.