Waar je als huiseigenaar op moet letten

Je hebt een huis gekocht en richt je vooral op een leuke inrichting, de perfecte kleur voor de slaapkamer muur of bent bezig met het een en ander te verbouwen. Als huiseigenaar moet je jouw huis echter goed onderhouden; zo heb je er het langst plezier van. In dit artikel bespreken we drie dingen waar jij als huiseigenaar op moet letten.

Je dak onderhouden

Een klus waar je niet gauw aan denkt als je een huis hebt gekocht, is het onderhouden van het dak. Dit is echter wel een belangrijke taak, omdat door slecht onderhoud schade en lekkages kan ontstaan. Mossen en algen dienen verwijdert te worden om ervoor te zorgen dat er geen scheuren in de dakbedekking komen. Daarnaast helpt regelmatige controle om loszittende dakpannen en overtollig regenwater te constateren, waardoor je een lekkage voor kunt zijn. Dakonderhoud dien je minimaal twee keer per jaar uit te voeren; je kunt je ook laten helpen door MVH Dakwerken Rijen

Op tijd spullen vervangen

Wanneer je een huis koopt, ben je vanaf dag één zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis. Dat betekent dat je zelf alle spullen en apparaten moet controleren en tijdig moet vervangen. Denk hierbij aan de cv-ketel, toiletten, leidingen in de badkamer en kranen. Door deze spullen op tijd te vervangen, kun je op de lange termijn een hoop geld besparen. Een oud apparaat vervangen voordat het stuk gaat, betekent vaak dat je het in kunt ruilen, waardoor het een tweede leven kan krijgen. Daarnaast bespaar je geld, doordat je het niet uitgeeft aan reparaties, maar investeert in een nieuw apparaat waar je weer tien tot twintig jaar mee kunt doen. Let er wel op dat je de controle van je cv-ketel en boilers laat doen door vakmensen; zij kunnen precies zien wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Een nette tuin

Een ander onderdeel van het bezitten van een huis, is dat je de tuin goed bijhoudt. Een grasveld dat nauwelijks onderhouden en gemaaid wordt, gaat op den duur dood; dan is er geen redden meer aan. Ook dien je de planten te snoeien en doe je er goed aan om ze te beschermen tegen bladluis en zonlicht. Een minder leuk klusje is het weghalen van onkruid, maar het is wel noodzakelijk; een slecht onderhouden tuin trekt ongedierte zoals spinnen, muizen of ratten aan en daar zit niemand op te wachten. En eerlijk is eerlijk: van een nette tuin geniet je veel meer!