De voordelen van een eigen boot

Een eigen boot is zeker in deze tijd veel meer dan een vehikel voor allerlei vaartochtjes. Er kleven veel voordelen aan het bezit van een (tweedehands) jacht. Nederland is bovendien een paradijsje om in rond te varen. We sommen een aantal voordelen op van het leven op het water.

Als thuiswerkkantoor

In 2020 en 2021 kwam het thuiswerken in een stroomversnelling terecht. In eerste instantie vonden veel mensen dit ideaal, maar na verloop van tijd ontstonden er irritaties met partner en/of andere gezinsleden, vanwege gebrek aan rust en privacy. Degenen die in het bezit waren van een camper of boot zochten die op door erin plaats te nemen met de laptop. Waar anderen tijdens een dergelijke crisis hun jacht verkopen, zien nieuwbakken kapiteins meer mogelijkheden dan alleen een varend vakantiehuis.

Alternatieve woning

Een digital nomad is iemand zonder vaste woonplaats, die zijn geld onderweg verdient. De een reist per trein (hierin is vaak wifi aanwezig) Europa door, een ander zet zijn camper neer op inspirerende plekken. Gezien de huidige door het dak knallende huizenmarkt zijn ook tiny houses populair. Het is logisch dat een jacht met slaapplaatsen en sanitair ook dienst kan doen als kleine, verplaatsbare woning. De eisen qua ruimte zijn noodgedwongen bijgesteld, maar aan de andere kant: niet aan een plek gebonden zijn opent een geheel nieuwe wereld.

Bron van inkomsten

Internet biedt particulieren de optie om van alles te verhuren, dus ook je boot – al dan niet met jezelf als kapitein of stadsgids. Wellicht een gat in de markt, want verhuurbedrijven rekenen pittige prijzen en ook rondvaarten zijn niet goedkoop. Het is niet ondenkbaar dat je eigen sloep, jacht of salonboot een bron van inkomsten is, als je maar een beetje creatief bent.

Nederland, vaarland bij uitstek

We zouden bijna het belangrijkste voordeel vergeten: een boot kan in Nederland alle kanten op en je beleeft er leuke vakanties mee. Door hartje Amsterdam, op de uitgestrekte meren van Friesland, door de machtige haven van Rotterdam of op de prachtige IJssel, Nederland is eindeloos mooi. Je vakantie dichtbij huis is nooit hetzelfde en het leven op het water is bijzonder ontspannend.