De perfecte tuinafscheiding: waarom een haag beter is dan een hek

Als je ooit een huis- en tuinshow hebt gezien, weet je hoe belangrijk het is om je eigendom te omheinen met een hek of haag. Afgezien van de esthetiek, hebben ze ook tal van praktische pluspunten. Er is echter een hevig debat geweest over wat beter is – heg of hek. Dus wie komt er als beste uit de bus?

Privacy en veiligheid

Omdat veel hagen een behoorlijke hoogte kunnen bereiken (sommige tot wel 2 meter!), kan je er zeker van zijn dat je privacy behouden blijft. Dit betekent een verminderd risico op ondeugende, stelende ogen die in je achtertuin en huis turen. Als alternatief betekent het dat je in alle rust door je tuin kunt slenteren.

Geluiddemper

Hagen werken uitstekend als een geluidsblokker. Als je luidruchtige buren hebt of dicht bij een drukke weg woont, moet je zeker overwegen om bijvoorbeeld een Portugese laurierhaag te kopen. Een dichte haag kan de decibel van geluid tot 50 procent verminderen. De meeste omheiningen daarentegen doen heel weinig voor geluidsbeheersing. Als je geïnteresseerd bent in geluidsbeheersing met hekken, moet je denken aan baksteen of dik hout.

Windscherm

Hekken kunnen de dupe worden van windstoten, het kan soms te veel blijken te zijn en ervoor zorgen dat het hek omvalt. Een haag zal echter veel wind afremmen, terwijl er een deel door kan.

Dieren in het wild

Heggen zijn geweldig voor onze dieren in het wild! Vogels verblijven erin, vliegende insecten en bijen dragen nectar van de planten, en een naburige egel zal het thuis noemen. Als je jonge kinderen hebt, zullen ze alle extra dieren in het wild waarderen die de heg naar de tuin zal brengen. Een beukenhaag kopen biedt dus voordelen voor het hele gezin.

Interessante achtergrond

Hoewel een omheining er een beetje saai uit kan zien, kunnen heggen een gestructureerde en interessante achtergrond toevoegen aan elke tuin. Sommige heggen laten zelfs interessante bloemen groeien – een twee-in-een-verrassing!

Kosten

Hekken hebben vaak veel onderhoud en kunnen zeer snel verslijten. Een goed onderhouden haag daarentegen blijft er mooi uitzien zolang hij wordt onderhouden. Het enige dat het nodig heeft, is zonlicht, water en 1-2 keer heggen snoeien per jaar.